Tudástár

Szalai féle medálkészítés

2017.01.01
Írta: Szalai Csaba

A X ORSZÁGOS FAESZTERGÁLYOS TALÁLKOZÓ egyik "kötelező" programja volt, hogy a rövid 10 perces előadásokat végighallgassuk. Az egyik előadást Szalai Csaba tartotta. Mivel sokan lemaradtak az előadásról, valamint hogy az eljárást bárki szabadon elsajátíthassa, itt egy fényképes leírás az eljárásról.


A kiinduló alaptest méretei: kb. 50x50x10 mm. Ezt kb. 3 mm mélyen fogom be a tokmánypofák közé.

A kívánt méretet, a külső oldal felszabályozása után, a tolómérő hegyével óvatosan felkarcolom, majd a jel mellett, kb. fél anyagvastagságig beszúrom.

Ezt követően átfordítom az anyagot úgy, hogy a leszúrandó rész, és a tokmánypofák között 2-3 mm helyet hagyok, hogy a külső oldalt is be tudjam szúrni.

Ezután az előkészített menesztőcsap átmérőjét jelölöm fel.

A menesztőcsap.

Előkészített korongok, és az olvadékragasztó pisztoly.

A jelöléshez igazítva, viszonylag központosan felragasztom az anyagot.

Így a külső oldalt, és a belső oldal kb. felét készre tudom munkálni, és felületkezelni.

Az olvadékragasztó a megmunkáláshoz elegendő szilárdságot ad, de a fázis végeztével az anyag kézzel leválasztható.

A 75 %-ig megmunkált medálok.

A készremunkáláshoz a négypofás tokmány két szemközti pofáját leszerelem.

Egy kb. 160x70x25 mm-es anyagot a fotón látható módon befűrészelek

Ebbe szúrom be a medál méretét. A bevágás miatt +-1 mm mérettűréssel nyom nélkül be lehet fogni az anyagot. Így a maradék felületet is meg tudom munkálni.

A befűrészelt menesztő darab középpontos megfogási pontját a tokmánypofa számával együtt fel kell jelölni az anyag oldalára, majd ha excentrikus mintát, vagy esetleg áttörést szeretnénk készíteni, akkor ehhez a ponthoz képest, a két tokmánypofa között, a szükséges mértékben a befogót oldalra el kell tolni. A késtartóra célszerű papírszalagot ragasztani, hogy a minta beszúrási pontját, a befogott medál tetszés szerinti elforgatásával pontosan ismételhessük. Ehhez a kiindulási pozíciót a medál és a befogó összejelölésével célszerű berajzolni, valamint ceruzával, a tengelyt kézzel elforgatva, a mintát a medálra felrajzolni, mert így forgás közben pontosan látszik a beszúrandó minta.

A medált, a fészekben tetszőleges számú pozícióban elforgatva, egymást metsző mintákat lehet a felületbe beszúrni.

Ha ez is megvan, akkor már félig készen vagyunk...Mindössze csak egy "láncot" kell készítenünk. Én a www.csinaljekszert.hu oldalról rendeltem a hozzávaló alkatrészeket. Ezek viszonylag filléresek, de a sok apróságból, mindegyik 3-4 féle színben, méretben, azért pár ezer forint könnyen összejön, de ebből a mennyiségből rengeteg ékszer készíthető. Én még tavaly vásároltam kb. 10.000,- Ft értékben, de ez kb. 50-50 fülbevaló, és lánc alkatrészeit jelenti...

Íme a kész "lánc"